Onderhoud Pellet & Houtkachel

Onderhoud Pellet & Houtkachels

Uw pelletkachel heeft jaarlijks een grote onderhoudsbeurt nodig, om direct een afspraak te maken of voor meer informatie kunt u kijken op pelletkachelreinigen.nl.  De beste periode hiervoor is de zomer, zodat uw pelletkachel er weer tiptop bij staat voor het stookseizoen.

Jaarlijks groot onderhoud van uw Pelletkachel

De basis voor een goed werkende kachel en een lange levensduur is een schone kachel. Zorg ervoor dat U het aanbevolen onderhoud zoals hierboven omschreven  uitvoert gedurende het hele stookseizoen. 

Onze monteur regelt het allemaal voor u en voert de volgende werkzaamheden uit:

 • Grondig reinigen en inspecteren hopper, vijzelplaat, en schakelaars
 • Controleren en schoonmaken van de vijzel, vijzelmotor, rookgasventilator en convectieventilator
 • Controleren afdichtingen in de hele unit
 • Grondig schoonmaken van alle uitlaatpijpen en ontluchters in de Pelletkachel en erbuiten
 • Controleren van de bedradingen, terminals, elektrische sensoren, gloeispiraal en maakt deze vrij van as en aanslag
 • Schoonmaken gehele branderkamer (inclusief vuurpot, brandmuren, in- en uitlaatpoorten
 • Optioneel kan uw schoorsteen worden geveegd door een gecertificeerd schoorsteenveger. U ontvangt na het vegen een certificaat voor de verzekering.


Zorg dat u altijd NAALDBOOMPELLETS met het EN Plus A1 keurmerk gebruikt en dat u de brandstof/lucht verhouding goed afsteld voor een mooie vlam en schone verbranding!

Klein onderhoud Pelletkachel

Uw pelletkachel regelmatig reinigen is zeer belangrijk voor een goede werking. Wij raden onze klanten aan om hun pelletkachel na maximaal 2 á 3 brandbeurten te reinigen. Het reguliere onderhoud behelst de volgende activiteiten:

 1. Controleer de branderbak op eventuele asresten en verwijder deze. De gaatjes in de branderbak moeten gangbaar zijn. Als dit niet het geval is, zal er te weinig lucht bij de verbranding komen, waardoor de pellets niet volledig verbranden en de branderbak zal overlopen.
 2. Verwijder de aslade en leeg deze. Reinig de binnenkant van de branderkamer met een aszuiger. Let op! Gebruik een stofzuiger/aszuiger, voorzien van een HEPA-filter, die speciaal bestemd is voor het opzuigen van as. Een gewone stofzuiger zal defect gaan door de fijne stofdeeltjes.
 3. Reinig het glas van het deurtje. Dit kan eenvoudig met een stuk licht vochtige keukenrol met wat as eraan. Ook een krant en/of een gebruikt theezakje helpen goed om het glas weer kraakhelder te maken. Gebruik bij voorkeur geen chemische middelen.
 4. Laat regelmatig de pelletbunker helemaal leeg branden om dit reservoir te kunnen uitzuigen. Zo voorkomt u stofophoping in de wormschroef wat blokkering van de wormschroef kan veroorzaken.
 5. Verwijder het bakje onderaan het T-stuk (indien aanwezig) en reinig deze. Hierin kunnen zich asresten bevinden of vuil wat van buitenaf in de schoorsteen terecht is gekomen.